fortidsminder

 

Kombinér en tur ud i den skønne natur med et kig ind i Nordfyns fjerne fortid fra ældre stenalder til yngre vikingetid.

Placeret rundt om i landskabet - på marker og i skove - ligger gravhøje, jættestuer, langdysser og runesten klar til udforskning. Som en hilsen fra vores fjerne fortid står de og minder os om, at der levede mennesker på Nordfyn længe inden vi selv kom til.

I Emmelev, ca. 500 meter ad grusvejen mod Pugholm (følg skilte), finder du f.eks. den smukt beliggende jættestue Gåsestenen. Her er det muligt at kravle ind og se gravkammeret indefra. I jættestuens kammer udfylder såkaldte tørmure af opstablede flade sten rummene mellem bærestenene.

Bag husene på Kappendrup 55-63 i Kappendrup finder du langdyssen og gravhøjen Kappendrup Kirke. Trods navnet er stedet anlagt i bondestenalderen 3900-1700 f.Kr.

En anden jættestue finder du i Skamby. Bag Brøndstrupvej 57 fører en trampesti op til jættestuen, som ligger med en smuk udsigt over markerne. Stien er vanskelig at passere, men jættestuen er bestemt besværet værd. På oversiden at jættestuens omkring 10 tons tunge dæksten kan man ane såkaldte skåltegn, som menes at være frugtbarhedssymboler.

På Nordfyns Turistbureau i Otterup kan du hente en folder over fortidsminder på Nordfyn. Heri kan du finde forslag til en cykeltur rundt til de mange gravhøje og jættestuer m.m.