Den Brændte Eg

 

I Storskoven ved Egebjerggård nær Flyvesandet finder man et meget gammelt egetræ med en helt speciel historie. Træets historie går ca. 400 år tilbage i tiden. Det spirede cirka samtidig med, at man påbegyndte bygningen af Versailles Slottet og har siden groet sig stort og prægtigt. En dag, som ingen længere kan huske, slog lynet ned i træet og halvdelen af det brændte. Men den anden halvdel groede videre, og træet blev efterhånden et udflugtsmål for folk på Nordfyn.

Den 3. december 1999 hærgede historiens hidtil værste storm Danmark. Mange træer bukkede under for uvejret, også den brændte eg, som måtte bøje sig for stormens pres og væltede. Trods den hårde medfart mistede træet dog ikke sin livsvilje og da foråret kom, spirede grenene igen. 

Det følgende år spirede det gamle træ igen. Derfor besluttede ejerne af skoven, at det skulle have en chance for at leve videre. Med en kæmpekran blev træet med sine 15 tons atter sat i den rette position for et stolt gammelt egetræ. Derfor står det stadig og byder gæster velkommen i skoven.

Når man har beundret træet bør man absolut gå videre ad skovvejen. På vejen ud mod vandet er der rig mulighed for at nyde fugle- og dyrelivet i den flotte natur.

I området finder man flere små søer og en ca. 130 år gammel bøgeskov, som med rette kan kaldes en bøgesøjlehal.

Områdets mest interessante dyr kræver dog gode øjne: I området ved Den Brændte Eg lever et lille møl ved navn Nemapogon Falstriella, der er så sjældent, at man gerne ser hele området fredet.

Den Brændte Eg finder man, hvis man kører mod Flyvesandet og stopper ca. 500 m efter svinget ved Egeby Efterskole. Her går en lille skovvej til højre. Man parkerer ved bommen og ser Den Brændte Eg ca. 100 m inde i skoven.